Preskočiť na hlavný obsah

Príspevky

Posledná nevesta z Hodruše

Toto leto som boľ toľkokrát pri Hodrušskom tajchu, až mi to kúpanie pomaly začínalo liezť na nervy. Preto som si raz so sebou zobral notový zošit a napísal som základné motívy tejto skladby. Potom som bol aj na výlete po banskom chodníku, kde sme sa plahočili uzučkými chodníkmi na haldách, ktoré sa kľukatili povedľa prastarých chalúpok. A kdesi tam sa začal rodiť aj názov skladby. Je to príbeh nevesty, ktorá dosť pochybuje o tom, čo ju čaká. Bude to čas plný radosti, alebo ju čaká niečo zlé? Je to drsný kraj, baníci umierajú pri nešťastiach. Čo keď sa to stane aj jej? Ale nakoniec víťazí láska a vrhá sa po hlave do svadby. Romantické pasáže sú tiché a radostné. Ale obavy sú stvárnené chromatizmom, zmenou módu a hlasným trieskaním akordov do melancholickej melódie. Posledná nevesta z Hodruše by Robo Ulbricht

Mineralogická výprava amatérov - Hľadanie lomu s ružovým vápencom

Neďaleko Banskej Bystrice, pri obci Slovenská Ľupča v údolí Driekyňa, sa nachádza lom s ružovým vápencom. V tejto bani sa našli skameneliny amonitov. Jediný problém je, že na internete nie je možné nájsť presné súradnice tejto bane. Podarilo sa mi nájsť iba informáciu, že baňa je povrchová a veľká približne 10 x 10 m. Na predbežné určenie jej miesta som použil online mapu, ktorá zobrazuje aj profil terénu. Na mape som postupne prehľadával celé údolie Driekyne a hľadal som miesto, ktoré sa podobá na povrchový lom. Údolie sa rozvetvuje na Suchú Driekyňu a Mokrú Driekyňu. Logickejšie vyzerala tá mokrá. A skutočne, na mape som takéto nádejné miesto objavil . Nachádza sa približne 300 až 500 m za poslednými víkendovými chatami, ktoré sa v údolí nachádzajú. Sadol som do auta a odviezol som sa k chatám. Pri tých chatách sa končí aj asfaltová cesta. Na tom mieste som zaparkoval. Ďalej som pokračoval pešo. Bolo krásne slnečné nedeľné ráno a v lesoch naokolo sa ozývali jelene. Na tom krátkom ú...

Mineralogická výprava amatérov na burzu do Banskej Štiavnice

Po výprave za minerálmi na Piesky pri Španej Doline sme sa logicky dostali do bodu, v ktorom sme začali riešiť zásadný problém. Dobre, nazbierali sme tri kilá kameňov, ale čo s nimi ďalej? Deti kamene poumývali, ale stále sa zdali byť akési špinavé. A majú všetky tie kamene vôbec nejakú hodnotu? Doteraz sme videli minerály iba v múzeu. Tam sme ale videli najmä úplne iné kamene, než sme mali v rukách. A tak sme začali riešiť, či by sme sa nemali pozrieť na nejakú burzu. Spomenul som si, že každoročne u nás v Banskej Bystrici býva burza. Termín sme si našli, akurát že to malo byť až o tri mesiace. Z toľkého čakania by nás porazilo. A potom som našiel akýsi zoznam termínov všetkých búrz a už o týždeň mala byť burza v Banskej Štiavnici. Tam je od nás len na skok a tak padlo jednohlasné rozhodnutie. Ide sa do Štiavnice. Vlastne až také jednohlasné to nebolo, lebo manželka s dcérou s nami ísť nechceli. Chvíľu sme sa rozhodovali, či by sa nešli kúpať na tajchy, ale už sa leto skončilo a nakon...

Mineralogická výprava amatérov na Piesky

Neďaleko Banskej Bystrice sa nachádza zaujímavá stará banícka osada Piesky. Dnes už zo starej osady nezostáva nič, nachádzajú sa tam už len staré haldy. A tieto haldy sa stali cieľom našej výpravy. Na haldách sa totiž dá nájsť minerál azurit , ktorého krásna modrá farba ma na prvý pohľad zaujala. Spýtal som sa syna, či by nechcel ísť na dobrodružnú výpravu a ten hneď súhlasil. Nikto z nás v minulosti minerály nezbieral. Vôbec sme netušili čo nás čaká. Vôbec sme netušili, kde na tej obrovskej halde máme azurity hľadať. Na internete som si len prečítal, že amatérski hľadači minerálov si majú počkať na dážď, ktorý umyje povrch haldy a potom ľahšie nájdu nejaký minerál. Čo myslíte že sa stalo deň pred našou výpravou? Presne ako na objednávku začalo pršať. Kto zažil tohtoročné leto, spomenie si na to, koľkokrát cez leto pršalo? Málo a napriek tomu zapršalo presne vtedy, keď sme mali vyraziť. Nič lepšie sa nemohlo stať. Do ruksaku som zabalil úplne obyčajnú motyčku do záhrady, lopatku a kla...

Bazaltový lom v Dolnej Prašnici

Tento príbeh sa začína na malom parkovisku za Horným Harmancom . Nachádza sa tu Harmanecký vodopád a kto sa neuspokojí s tým, odkiaľ tá voda do vodopádu tečie, môže sa spolu s nami vybrať na chvíľami desivú cestu hore dolinou k miestu, kde sa kedysi ťažil bazalt. Je to cesta nádhernou prírodou, počas ktorej nestretnete žiadneho človeka. Územie s množstvom medveďov, pokiaľ sa tam ale nebudete pohybovať v nevhodnom čase, neuvidíte ani jediného. Dolina Prašnica sa začína hneď za vodopádom. Spočiatku stúpa iba mierne a lesná cesta sa vlní pomedzi rôzne kamenné formácie. Názov Prašnica bol medzi obyvateľmi Slovenska populárny a v blízkom okolí nájdete ďalšiu Prašnicu smerom na Donovaly , blízko osady Horný Jelenec . Nedokázal som zistiť, či ten názov pochádza od huby prášnice, alebo sa na tých miestach v minulosti len prášilo, lebo ju ľudia hospodárskou činnosťou zbavili lesov. Alebo tie miesta mali v minulosti nejaký iný účel, ktorý sa stratil v čase. Skalné útvary sa objavujú hneď za vo...

Zejmarská roklina

Zejmarská roklina sa nachádza v Slovenskom raji , neďaleko dediny s názvom Dedinky . To je tá dedina, ktorá stojí na brehu Palcmanskej Maše . Nám sa javilo ako najrozumnejšie zastať na parkovisku v strede priehrady a odtiaľ sme cez mierny kopec prešli do údolia Biele vody , kde sa začína vstup do rokliny. Pri vstupe do rokliny je malý stánok, kde sa platí symbolické vstupné a potom už môžete pokračovať do mierneho kopca popri potoku a obdivovať, čo tam príroda nachystala. Cesta nie je nejako náročná. Prekonáte prevýšenie asi 250 metrov, čo je rozdiel medzi začiatkom trasy a horským hotelom Geravy . Väčšina trasy je podľa očakávania. Miestami sú miniatúrne vodopády, putujete povedľa potoka a postupne sa objavujete v krajine, kde začínajú prevládať skaly. Objavujú sa prvé rebríky, plošinky, miestami začnete mať pocit nebezpečenstva, keď sa chodník zmení na kovové plošinky ponad potok. Možno povedať, že tá cestička postupne graduje, pridáva vám čoraz náročnejšie prvky a skúša, či to preko...

Ako odfotiť Chmarošský viadukt

 Chmarošský viadukt patrí k mimoriadne fotogenickým objektom na Slovensku. Týči sa vo výške nad cestou medzi Telgártom a Vernárom a je neprehliadnuteľný. Masívne kamenné podporné piliere sa týčia do výšky nad úzkym údolím. Železnica je z oboch strán ukrytá v hlbokých lesoch a len na krátkom úseku sa objavuje samotný viadukt. Na pohľad je síce krásny, omnoho horšie ale dopadá pokus o jeho odfotenie.  Napríklad na Google Mapy si môžete ľahko skontrolovať, že väčšina fotografií pôsobí zle. Odhliadnime od toho, že veľa ľudí ho odfotí nakrivo, alebo v podivnej skreslenej perspektíve. Ten objekt je proste tak veľký, že je náročné ho dostať do objektívu a súčasne dosiahnuť aj to, aby vyzeral dobre. Ja som sa pri viadukte ocitol podvečer. Slnko bolo občas zahalené mrakmi a tak sa na pilieroch viaduktu objavovali tiene, ktoré počas dňa nevidíte. Bol to ale boj o sekundy. Kým som išiel pešo z parkoviska povedľa cesty, mal som len pár minút na to, aby som zachytil krásne tiene a svetlo ...

Frankfurtská polievka

 Frankfurtská polievka svojou chuťou poteší aj milovníkov párkov, aj milovníkov hustej polievky. V tomto prípade nie je dávkovanie surovín vôbec kritické a môžete si z každej zložky dať toľko, koľko práve máte k dispozícii. My používame jedno veľké balenie z Lídla a ako milovníci párkov si na raňajky dáme párky a zo zvyšku večer varím polievku. Suroviny 1 cibuľa Olej Čierne korenie 500 g párkov Červená paprika 1 lyžica hladkej múky Bujón alebo vývar 500 g zemiakov Soľ Petržlenová vňať Postup Na oleji osmažíme cibuľu. Pridáme čierne korenie. Kým sa cibuľa smaží, máme čas pokrájať párky. V našom prípade sme použili asi pol kila párkov. Pripravíme si aj vriacu vodu, alebo vývar. Dobré výsledky dosiahnete s kuracím alebo hovädzím. V druhom prípade bude chuť o čosi výraznejšia. Do osmaženej cibule prisypeme párky, premiešame a po niekoľkých minútach ich posypeme červenou paprikou. Poriadne, aby bolo papriku na tých párkoch vidieť. Premiešame to, aby sa paprika obalila olejom a pustila f...

Harmanecká jaskyňa

Harmanecká jaskyňa je povinná jazda pre každého, kto býva v Banskej Bystrici. A asi preto som ju nikdy nevidel. Manželka v nej už bola a čosi ju stále odrádzalo, aby tam išla po druhýkrát. Ale jedného dňa nastal nádejný okamih a môj Peťko prejavil o jaskyňu záujem. Keď sme prišli na parkovisko pod jaskyňou, skoro sme nemali kde zastať. Posledné miesto sa nám ušlo pri múre reštaurácie Čierna ovca . Kedysi som tam aj jedol a mám pocit, že som tam bol spokojný. Vzhľadom na prostredie a interiér človek prežije aj mierne vyššie ceny. K jaskyni sa dostanete tak, že prejdete cez cestu a pustíte sa po lesnom chodníku hore kopcom. Väčšina návštevníkov asi ani netuší, že sa pôjde do poriadneho kopca. My sme to tušili a náhradné tričko bola nutnosť. Na druhej strane cesty sú vypísané otváracie hodiny prehliadok a keďže v našom prípade mala byť prehliadka o pol hodiny, mohli sme sa rozhodnúť, či pôjdeme piánko a bude hodinu čakať na vstup, alebo sa doslova rozbehneme hore. Zvolili sme tú druhú mož...

Mangold v paradajkovej omáčke

Je leto a dozrieva mangold. Táto zelenina s gigantickými listami poslúži ako základ rozmanitých pokrmov. Súčasne s mangoldom mi dozrieva veľa paradajok a tak som obe zeleniny skombinoval do jedného jedla. Suroviny  Mangold (asi 10 listov) 3 veľké paradajky Olej Čierne korenie Cibuľa Cesnak Soľ Bazalka Cukor  Postup Vo woku rozohrejte olej, pridajte čierne korenie a opražte na ňom cibuľu. Kým sa praží cibuľa, posekajte dva strúčiky cesnaku a pridajte ich do woku. Medzitým umyte listy mangoldu a vykrojte stonky. Nechajte iba listy a tie pokrájajte na pásiky. Mangoldu by malo byť toľko, aby zaplnil celý wok. Keď ho pridáte, zamiešajte. Veľmi rýchlo zmäkne a výrazne zmenší objem. Pridajte nakrájané paradajky, soľ a bazalku. Paradajky budú potrebovať asi 5 minút, aby sa v zmesi rozvarili a obalili mangold. Keď máte zmes hotovú a paradajky vytvorili kašu (nemusíte ich úplne rozvariť), odstavte a dolaďte kyslosť paradajok cukrom tak, aby to na jazyku spolu dobre ladilo. Môžete to jes...