Frankfurtská polievka svojou chuťou poteší aj milovníkov párkov, aj milovníkov hustej polievky. V tomto prípade nie je dávkovanie surovín vôbec kritické a môžete si z každej zložky dať toľko, koľko práve máte k dispozícii. My používame jedno veľké balenie z Lídla a ako milovníci párkov si na raňajky dáme párky a zo zvyšku večer varím polievku.
Suroviny
- 1 cibuľa
- Olej
- Čierne korenie
- 500 g párkov
- Červená paprika
- 1 lyžica hladkej múky
- Bujón alebo vývar
- 500 g zemiakov
- Soľ
- Petržlenová vňať
Postup
Na oleji osmažíme cibuľu. Pridáme čierne korenie. Kým sa cibuľa smaží, máme čas pokrájať párky. V našom prípade sme použili asi pol kila párkov. Pripravíme si aj vriacu vodu, alebo vývar. Dobré výsledky dosiahnete s kuracím alebo hovädzím. V druhom prípade bude chuť o čosi výraznejšia.
Do osmaženej cibule prisypeme párky, premiešame a po niekoľkých minútach ich posypeme červenou paprikou. Poriadne, aby bolo papriku na tých párkoch vidieť. Premiešame to, aby sa paprika obalila olejom a pustila farbu. Potom to posypeme hladkou múkou, miešame a dávame pozor, aby sa to nepripálilo. Červená paprika je citlivá, ale zase sa nemusíte strachovať, že by to hneď zhorelo. Múka sa začne chytať na dno hrnca a potom to zalejte vývarom. Dajte ho toľko, aby v polievke ešte ostalo miesto na zemiaky.
Potom sa už nemusíte hnať. Pokrájajte si zemiaky na kocky a keď vidíte, že sa vám párky varia, pridajte aj zemiaky. Mne sa osvedčili zemiaky v šupke, najmä takto v lete, keď sú na trhu nové zemiaky a šupka sa dá bez problémov jesť.
Na záver dolejte toľko vody, aby ste získali hustejšiu polievku a podľa potreby dosoľte. Počkajte, kým sa zemiaky uvaria a môžete servírovať. Ak ste labužníci, posypte polievku petržlenovou vňaťou.
Komentáre
Zverejnenie komentára