Hippo mi už dlhú dobu pílil uši so svojim receptom na rebarborový džem. Do nemoty básnil o chvíľkach, keď spolu s mamou sedeli na brehu rieky Limpopo, sledovali ako hladné krokodíly striehnu na neopatrnú ruku turistu a ládovali sa touto maškrtou. Nikdy o tom nechcel povedať žiadne podrobnosti. Iba bičoval moju obrazotvornosť do extrému, keď mi mľaskal pri uchu a spomínal na svoje hodovanie.
Ale jedného dňa sme to už nevydržali, kúpili sme mu rebarboru a posadili ho pred krájaciu dosku. Toto je jeho recept:
Prihoďte kúsok škorice. Ak je zvitok veľmi veľký, tak ho jemne rozbite opakom veľkého noža a dajte tam jeden poloblúčík z rozbitej kôry. A pridajte aj klinčeky, aby to malo vôňu a chuť exotiky. Ak chcete exotiky viac, môžete prisypať práškovej škorice, ale nepreháňajte to. A potom už len občas premiešajte, aby sa rebarbora rozvarila. Nesnažte sa ju ale rozvariť úplne, najlepšie je prestať v okamihu, keď v rajnici ostáva ešte zopár čiastočne rozvarených kúskov. Tie kúsky vás totiž pri jedení budú trochu fackovať svojou kyslosťou, ktorá na vaše chuťové poháriky skočí ako vyhladovaná piraňa.
Schválne som v recepte zatiaľ nespomenul cukor. Rebarbora je totiž záludná zelenina. Stonky sú šialene kyslé a je na vás, aby ste trafili tú správnu rovnováhu medzi kyslosťou a sladkosťou. Čo znamená, že tam budete musieť prisypať veľa cukru. Na jeho množstvo je jediná rada. Ochutnávajte a ak to už dokážete zjesť, tak s cukrením prestaňte.
V akej podobe sa potom rebarborový džem konzumuje? Vyskúšajte ho pridať do bieleho jogurtu. Pretože si to robíte sami doma, môžete si džemu dopriať. Jogurtu doprajte poriadnu porciu džemu, zamiešajte a pustite sa do toho.
Ale jedného dňa sme to už nevydržali, kúpili sme mu rebarboru a posadili ho pred krájaciu dosku. Toto je jeho recept:
- 3-4 stonky rebarbory
- Kúsok škorice
- 3-4 klinčeky
- Cukor
- Voda
Prihoďte kúsok škorice. Ak je zvitok veľmi veľký, tak ho jemne rozbite opakom veľkého noža a dajte tam jeden poloblúčík z rozbitej kôry. A pridajte aj klinčeky, aby to malo vôňu a chuť exotiky. Ak chcete exotiky viac, môžete prisypať práškovej škorice, ale nepreháňajte to. A potom už len občas premiešajte, aby sa rebarbora rozvarila. Nesnažte sa ju ale rozvariť úplne, najlepšie je prestať v okamihu, keď v rajnici ostáva ešte zopár čiastočne rozvarených kúskov. Tie kúsky vás totiž pri jedení budú trochu fackovať svojou kyslosťou, ktorá na vaše chuťové poháriky skočí ako vyhladovaná piraňa.
Schválne som v recepte zatiaľ nespomenul cukor. Rebarbora je totiž záludná zelenina. Stonky sú šialene kyslé a je na vás, aby ste trafili tú správnu rovnováhu medzi kyslosťou a sladkosťou. Čo znamená, že tam budete musieť prisypať veľa cukru. Na jeho množstvo je jediná rada. Ochutnávajte a ak to už dokážete zjesť, tak s cukrením prestaňte.
V akej podobe sa potom rebarborový džem konzumuje? Vyskúšajte ho pridať do bieleho jogurtu. Pretože si to robíte sami doma, môžete si džemu dopriať. Jogurtu doprajte poriadnu porciu džemu, zamiešajte a pustite sa do toho.
Komentáre
Zverejnenie komentára