Preskočiť na hlavný obsah

Mineralogická výprava amatérov do Múzea Panónskeho mora

 Pôvodne sa tento výlet do múzea vôbec nezačal ako mineralogická výprava. Boli sme v Miškolci, kúpali sme sa v tých podzemných jaskyniach a správali sme sa ako všetci bežní turisti. Ale na druhý deň sme sa rozdelili a ja so synom sme sa rozhodli zájsť do Múzea Panónskeho mora. Oficiálne sa volá Hermann Ottó múzeum.

Zaparkovali sme si tam pred veľkým cintorínom, prešli povedľa športovej haly s podivnou sochou a v pražiacom slnku sme zastali pred múzeom. Tam nás privítalo havarované auto na hŕbe dreva, ktoré vyzeralo ako z filmu Jurský park.

Múzeum má dve poschodia a horné poschodie naozaj vyzeralo ako v Jurskom parku. Majú tam modely pravekých operených dinosaurov, rôzne lebky našich predchodcov a Maďarsko je známe aj nálezmi zuhoľnatených stromov, z ktorých tu mali tiež niečo vystavené. Ale možno to bol len model, lebo pri tom pni zuhoľnatelého stromu sa nevznášal podivný uhoľný zápach, ako sme už predtým cítili v múzeu Ipolytarnóc Fossils, kde mali z toho istého nálezu vystavených viac kusov.

Naozajstný poklad nás ale čakal v suteréne budovy, kde mali umiestnené zbierky minerálov. Bola nimi zaplnená jedna väčšia miestnosť a hneď sme si všimli, že skoro všetko v zbierke pochádza zo Slovenska. V podstate každé banské mesto, na ktorého názov si spomeniete, sa tam nachádzalo aj s ukážkami z podzemia. Veľmi slušnými ukážkami. Vidno, že sme boli v minulosti dlhé desaťročia pod nadvládou Uhorska.

Medzi tými ukážkami a fotografiami ma hneď zaujala jedna fotografia. Viete, niektoré miesta sa vám vryjú do pamäte a aj po rokoch viete, kde to je. Na starej kolorovanej fotografii bola osada Piesky, ktorá sa nachádza neďaleko Španej Doliny. Na haldách sa tam nachádza množstvo minerálov, ktoré boli pre starých baníkov odpadom a dnes sú vyhľadávanou surovinou pre hľadačov minerálov.

Na fotografii sú aj domy, čo dnes už na tom mieste nenájdete. Všetky domy boli zbúrané a nachádza sa tam už iba kaplnka. Ale pohľad na mohutné haldy, ktoré vypĺňajú údolie a v pozadí sa týčia okolité hory, sa nedá zabudnúť. Presne takto som si to pamätal z výpravy na horskom bicykli, ktorým som tam bol pred mnohými rokmi. Vtedy som síce prešiel iba po spodnom okraji haldy, ale práve odtiaľ máte ten pocit malého červíka, ktorý sa chystá pustiť do jablka.

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Chytrô - stredoveká cesta a vodopády

Cez víkend sme sa hrali na archeológov a vrhli sme sa na prieskum stredovekého rumpálu, ktorým pred mnohými storočiami vyťahovali vozy do strmého kopca. Skúmali sme lokalitu Chytrô, čo je dolina hneď vedľa dedín Rybô, Valentová a Prášnica. Zdanlivo ničím zaujímavé miesto, ale práve tu natočil Paľo Bielik známe scény z filmu Vlčie diery . A tu aj padla megalavína, čo zabila osemnásť ľudí. Do údolia sme sa dostali z hlavnej cesty z Banskej Bystrice na Donovaly. V polovici bola odbočka na Horný Jelenec a tam sme prešli na uzučkú, miestami rozbitú cestu, ktorá smeruje až na koniec údolia. Ale až tak ďaleko sme nešli. Približne v polovici je odbočka a tam sme zastali. Ďalej by sme si trúfli iba na služobnom aute a také nik z nás nemal. Po tejto poľnej ceste sme pomaly prešli smerom na sever až ku miestu, kde je drevený panel s informáciami o našej stredovekej ceste. Tam sme zišli z poľnej cesty a ďalej pokračovali po lesnom chodníku. Chodník viedol povedľa potoka a už po pár metroch sa to

Por una Cabeza

Argentínske tango som začal počúvať, keď Robo s Erikou chodili na tanečný kurz a po večeroch si v obývačke opakovali kroky. Toto je klasická melódia, ktorá sa vám pri prvom počutí dostane pod kožúšok. Nedalo mi a pátral som po pôvode tejto skladby. Skladba pochádza z roku 1935 a napísal ju Carlos Gardel a slová napísal Alfredo La Pera. V tom istom roku obaja zahynuli pri leteckom nešťastí v Medeline v Kolumbii. Obsahom skladby je porovnávanie stávkovania na kone s nejakou atraktívnou ženou. Výraz Por una Cabeza je fráza z dostihového prostredia a znamená víťazstvo koňa o jednu dĺžku hlavy. Gardel bol veľkým fanúšikom dostihov, preto ho to asi inšpirovalo. Carlos Gardel je považovaný za dôležitú postavu argentínskeho tanga a ľudia stále spomínajú na jeho hlas.

Fryderyk Chopin - Valčík v A-mol, B. 150

Valčík, ktorý Chopin úplne nedokončil. Vydali ho až po jeho smrti. Ako ináč, vtedy ho priklepli úplne inej osobe, lebo na konci života Chopin už nebol žiadnou veľkou hviezdou. A tak až v roku 1955 priradili skladbu práve k Chopinovi. Zachovali sa dva rukopisy. Na Internete je nájditeľný iba starší rukopis, plný čmáraníc, nedokončený. Ten druhý je kdesi v Francúzsku, ale ani ten by nemal byť úplne hotový. Táto moja verzia zodpovedá tomu druhému. Rozdiel je len v tom, že som ho mierne spomalil voči tomu, ako je to obvyklé. Ale podľa mňa je to valčík a nie preteky v rýchlosti a takto to omnoho lepšie znie. Frédéric Chopin - Waltz in A minor, B. 150 by Robo Ulbricht