Tento rok bola zase bohatá úroda jabĺk a pôvodne sme z nich robili mušt. Časť muštu ale začala kvasiť a keď som to chcel už-už vyhodiť, napadlo ma nechať to dokvasiť na cider. Nič sa nedalo stratiť.
My robíme mušt tak, že jablká odšťavíme do veľkého hrnca, pozberáme penu, ktorá sa na povrchu vytvorila a potom to prevaríme, zberáme penu z povrchu a nakoniec to horúce nalejeme do fliaš. Nie je to síce šetrné k vitamínom, ale kto chce vitamíny, ten sa rovno napije čerstvej šťavy. Toto robíme preto, aby sme mušt nemuseli skladovať v chladničke. Ale nie vždy to úplne vyjde a najmä po otvorení sa môže stať, že mušt začne samovoľne kvasiť. To bol aj náš prípad, lebo sme nemali dosť sklených fliaš a museli sme použiť plastové.
Každý deň som v plastovej fľaši uvoľňoval tlak, aby nám to neexplodovalo a zhruba za 2-3 týždne sa kal usadil na dne. Mohli sme začať ochutnávať. Výsledok bol chuťovo geniálny. Nesmierne aromatický a keďže jablká boli mimoriadne sladké, stále tam tej sladkosti dosť ostalo. Ale to nebolo na škodu. Výsledok bol plný jemne perlivých bubliniek, ktoré na jazyku odpálili symfóniu úžasných chutí. Viem, že cider podľa nášho samovoľného kvasenia nerobia v žiadnom publikovanom recepte na Internete, ale takto pripravený cider bol lepší než akýkoľvek cider, ktorý sa dá v obchode kúpiť.
Komentáre
Zverejnenie komentára