V lete, keď na záhrade dozrieva veľa čerstvého kôpru, môžete vyskúšať túto zeleninovú polievku. Pokiaľ do nej nasypete veľa kôpru, budete prekvapení lahodnou a voňavou polievkou.
Suroviny
- 2 mrkvy
- 2 zemiaky
- veľa kôpru
Ostatné suroviny
- olej
- čierne korenie
- 1 cibuľa
- 1 lyžica hladkej múky
- 1 kurací bujón
- pol litra vody
- smotana na varenie
- tymián
- soľ
- ocot
Postup
Na oleji opražíme cibuľu a čierne korenie. Keď je mierne zhnednutá, prisypeme múku a urobíme zápražku. Prilejeme vodu, vhodíme kocku bujónu a trochu povaríme. Vody prilejte toľko, aby nebola polievka v tej chvíli príliš hustá, pretože sa pridávaním ďalších surovín zahustí.
Pridajte pokrájanú mrkvu a zemiaky pokrájané na kocky. Nechajte uvariť. V kuchte je to 5 minút, v obyčajnom hrnci počkajte, kým nebudú zemiaky mäkké.
Na záver prisypte tymián a prilejte smotanu. Prevarte, ochutnajte a dolaďte chuť soľou. Prilejte za lyžicu octu, premiešajte a na záver nasypte do polievky veľa kôpru. Ideálne je, ak máte čerstvý kôpor, ale pokojne použite aj sušený. Stačí párkrát zamiešať a polievka je hotová. Vďaka zemiakom a smotane by mala zhustnúť. Ak je veľmi hustá, prilejte trochu vody.
Varianty
- Namiesto mrkvy môžete použiť napríklad zelené fazuľky. Chuť bude veľmi podobná, len nebude taká sladká, ako je pôvodný variant.
- Môžete pridať aj na kocky pokrájanú cuketu. Bez problémov zapadne do tohoto receptu a dobre sa skombinuje s mrkvou.
Komentáre
Zverejnenie komentára