Preskočiť na hlavný obsah

Vodopád pri ceste neďaleko Horného Harmanca

Tento vodopád sme si vybrali na malý výlet za schladením, pretože v ten deň bolo v Banskej Bystrici neuveriteľne horúco. Vodopád sa nachádza blízko osady Horný Harmanec, čo je v dnešných časoch len zopár domov pri ceste, ale dakedy bola pravdepodobne väčšia a slúžila pre potreby uhliarov, ktorí v okolitých horách ťažili drevo a pálili ho na drevené uhlie.

Najbližšie miesto pri vodopáde, kde sa dá parkovať smerom od Banskej Bystrice, je na odbočke k horskému hotelu Kráľova studňa, kde sa dá bez problémov nájsť niekoľko miest tesne vedľa kamenného oporného múra. Z druhej strany je možnosť zaparkovať hneď pri vodopáde, na krátkej poľnej ceste, ktorá vedie k akejsi opustenej bráne. Ale je to trošku v zákrute, takže ľahko prefrčíte povedľa, ak nebudete dávať pozor. Poľná cesta je hneď vedľa veľkej tabule, ktorá upozorňuje na horský hotel, takže keď ju zbadáte, okamžite brzdite.

Vodopád je hneď vedľa druhej poľnej cesty, ktorá smeruje hore do údolia. Podľa mapy sa volá Dolná Prašnica. Na poľnej ceste je vidno väčší terénny zlom a cezeň preteká vodopád. Má len pár metrov a po ľavej strane malú jaskyňu. Na zlome je vidno akúsi kamennú bránu, ktorá bola s veľkou pravdepodobnosťou v minulosti užšia a umelo ju presekali ľudia.

Na tomto mieste by som mohol príbeh ukončiť, ale nedalo nám a vybrali sme sa aj po poľnej ceste do údolia. V lete to bolo naozaj úžasné schladenie a cesta nemala ďaleko k tomu, aby sme ju porovnávali s prielomom nejakého iného potoka. Údolie má strmé steny a je lemované obrovskými skalami. Niekedy sa mierne rozširuje a vytvára malé lúky. V skalných stenách občas vidíte aj malé jaskyne. Prešli sme asi 1,5 km, kým sa cesta nestala ťažšie priechodnou pre ľudí v sandáloch. Na tom mieste už tieklo po poľnej ceste priveľa vody. Ale prekvapujúce bolo, že tá dolina mala celý čas len mierne stúpanie.

Už počas tohoto krátkeho výletu v doline sme pozerali mapu a našli sme, že by sa mala dať spraviť niekoľko kilometrová túra, ktorá by sa skončila priamo v Hornom Harmanci. Ideálne pre naše deti, ktoré sme na tomto výlete nemali so sebou. Ale ešte väčšie prekvapenie ma čakalo doma, keď som v kľude študoval mapu toho údolia. Hore, na jeho konci sa nachádza andezitový lom. Alebo presnejšie až tri bazaltové lomy, ktoré majú mať naozaj krásne bazaltové stĺpy s hrúbkou až jeden meter. Pôjdeme ich preskúmať.

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Chytrô - stredoveká cesta a vodopády

Cez víkend sme sa hrali na archeológov a vrhli sme sa na prieskum stredovekého rumpálu, ktorým pred mnohými storočiami vyťahovali vozy do strmého kopca. Skúmali sme lokalitu Chytrô, čo je dolina hneď vedľa dedín Rybô, Valentová a Prášnica. Zdanlivo ničím zaujímavé miesto, ale práve tu natočil Paľo Bielik známe scény z filmu Vlčie diery . A tu aj padla megalavína, čo zabila osemnásť ľudí. Do údolia sme sa dostali z hlavnej cesty z Banskej Bystrice na Donovaly. V polovici bola odbočka na Horný Jelenec a tam sme prešli na uzučkú, miestami rozbitú cestu, ktorá smeruje až na koniec údolia. Ale až tak ďaleko sme nešli. Približne v polovici je odbočka a tam sme zastali. Ďalej by sme si trúfli iba na služobnom aute a také nik z nás nemal. Po tejto poľnej ceste sme pomaly prešli smerom na sever až ku miestu, kde je drevený panel s informáciami o našej stredovekej ceste. Tam sme zišli z poľnej cesty a ďalej pokračovali po lesnom chodníku. Chodník viedol povedľa potoka a už po pár metroch sa to

Por una Cabeza

Argentínske tango som začal počúvať, keď Robo s Erikou chodili na tanečný kurz a po večeroch si v obývačke opakovali kroky. Toto je klasická melódia, ktorá sa vám pri prvom počutí dostane pod kožúšok. Nedalo mi a pátral som po pôvode tejto skladby. Skladba pochádza z roku 1935 a napísal ju Carlos Gardel a slová napísal Alfredo La Pera. V tom istom roku obaja zahynuli pri leteckom nešťastí v Medeline v Kolumbii. Obsahom skladby je porovnávanie stávkovania na kone s nejakou atraktívnou ženou. Výraz Por una Cabeza je fráza z dostihového prostredia a znamená víťazstvo koňa o jednu dĺžku hlavy. Gardel bol veľkým fanúšikom dostihov, preto ho to asi inšpirovalo. Carlos Gardel je považovaný za dôležitú postavu argentínskeho tanga a ľudia stále spomínajú na jeho hlas.

Saigon ty prístav krásnych žien

Bambíno má už sedem mesiacov a tak sa dožaduje čoraz sofistikovanejšej zábavy. Od útleho veku počúvalo klasickú hudbu a preto má už niečo napočúvané. Doteraz rád spomínam, ako zaspávalo pri tónoch nokturna Fryderika Chopina, alebo pri piesňach skupiny Buena Vista Social Club. Jeho hudobný obzor treba rozširovať a ja som mu vybral ako aktuálnu uspávanku pieseň od Františka Krištofa Veselého Saigon ty prístav krásnych žien . Ako som sa pri písaní tohto textu dozvedel, pieseň bola pôvodne napísaná pre operetu Pod cudzou vlajkou . Opereta pochádza z roku 1940 a odohráva sa v koloniálnej Indočíne. Tvrdí sa o nej, že je jednou z najpopulárnejších od Dusíka, ale Internet na túto tému prakticky mlčí a dozviete sa len, že je tam ešte jedna populárna pieseň Dedinka v údolí . My sme sa s touto piesňou stretli na koncerte skupiny Slovak tango a bola to pre mňa jedna z najemotívnejších piesní, ktoré som doteraz počul. V piesni nezaznie veľa textu, pretože prvá polovica je len inštrumentálna.